bugün
yenile
    /
    1. 19
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yüksek seçim kurulu tarafından açıklandı tarih az önce. haydi 'hayır'lısı.
    2. 13
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayır'lısı olsun
    3. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
    4. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tayyip erdoğan tarafından yapılacağı tarih günler öncesinden açıklanan referandumdur. bakın dünyanın hiçbir yerinde referandum tarihi, ysk vb kurumlardan önce her hangi bir siyasi tarafından açıklanmaz. insan gerçekten hayret ediyor.
      6eğer tam tersi olsaydı hayret ederdim aq :d - eaglegodz 11.02.2017 13:04:56 |#3063420
      8bu entry biraz show kusura bakma. cumhurbaşkanı onayladıktan 60 gün sonra sandığa gidilir. yasayı onaylayan o, ay-gün hesabı yaparak bir tarih söyleyebilir mantıken. - avarel 11.02.2017 13:06:33 |#3152858
      1sende haklısın gerçi, şaşıramıyorum artık. :) - veynn 11.02.2017 13:06:48 |#3063525
    5. 13
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayır'lısıyla kazanacağız.
    6. 13
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayır'lısı olması ümidiyle.
    7. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      artık türk milletinin gözünü açması gereken günlerdeyiz. her türk insanının hayır oyu kullanması gerekir.
    8. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayırlısı olsun vatanımız için. inşallah bu seçim günü de ysk'nın sitesi kapatılmaz.
    9. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gazi meclise verilen yetki ondan alınıp tekrar bir kişiye verilecektir. türk milletinin adı ile şanı ile dalga geçen bir kişiye bu yetki verilemez. "hayır"lısı olsun.
    10. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      4.defa oy kullanacağım referandum 3ünde de telefonumu içeri almadılar ama bu sefer telefon elimde giricem bakanlar göstere göstere açık oy kullandığı bu ülkede ben niye telefonla giremiyorum ?
    11. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayır'lara vesile olsun.
    12. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
    13. 10
      +
      -entiri.verilen_downvote
      gideceğiz hayır oyumuzu basıp döneceğiz!
    14. 7
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ülkede her kötü olaydan sonra hükümeti eleştirmeyin birlik olalım, dolduruşa gelmeyelim, onlar bizi birbirimize düşürmek istiyor diyeceksin ama seçim zamanı gelince onlar terörist, onlar dinsiz, onlar şeytan. siktir yavşak. maddelerin hiçbirinden hoşnut değilim. zaten olağanüstü yetkilere sahip birinin daha da yetkilerini arttırması ülkeyi uçuruma sürmek olur. ama merak ediyorum şu sistemi kılıçdaroğlu istese kabul edecek mi bu evetçiler? -bence hayır. çünkü sadece erdoğan istediği için. anket videolarını izlerseniz anlarsınız zaten demek istediklerimi.
    15. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      doğum günüme referandum koydular..
      2 o zaman dogum gunun kutlu olsunn :)) - endoplazmikgaripbirkul 16.04.2017 08:09:04 |#3179240
      2dgko - uykusuzhergece 16.04.2017 12:30:38 |#3179414
      2yeni gördüm yorumları beni nasıl mutlu ettiniz anlatamam teşekkürler :)) - medicaleng 21.04.2017 20:21:49 |#3179529
    16. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bir siyaset bilimi öğrencisi olarak sadece objektif karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum. sevdiğiniz parti olduğu için evet, oy vermediğiniz parti olduğu için hayır demek saçma geliyor. okumak lazım maddeleri ve sistemin nasıl işlediğini aynı zamanda ülkemiz için ne derece faydası olacağını düşünerek oylamak gerek bence.
    17. 18
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şehidime kelle diyen birileri terörü bitirmek vaadiyle tüm meclisin (600 kişinin) yetkisini ele geçirrmek istiyor. bu ne küstahlık demiyor musunuz hiç? dünyada hiçbir insanın 80milyon hakkında tek başına karar verme yeterliliği yoktur, üniversite mezunu olmayan birinin hiç yoktur. teröristler alkışlarla girdi bu ülkenin sınırına bunların barış süreci dedikleri şeyde. valilere talimatı bunlar vermediler mi? link fetöyle mücadele diyorlar, fetöye ne istedilerse verdik demediler mi? doların hali ortada, yol mu yaptı? değerinin 4 kat ucuzuna sattıkları türk telekomun parasıyla bile bunlar gerçekleşir bunlar. üstelik her yolun iki kez yapılmasını saymıyorum bile. ayakkabı kutuları, yargılanmayan bakanlar vs. bunları görmek gerek. ister misiniz bir kişi 80 milyonun vergisi nereye harcanacak karar versin? hesap vermesin? ister misiniz bir kişi kendisini denetleyecek olanları atasın? mantıklı mı bu? gel kardeşim, sen de hayır de. inancın ne olursa olsun sana tek adamlığın, ben bilirimciliğin, halkı hiçe saymanın karşısında durmak yakışır.
      0hay senin ağzını öpeyim - dikduranyan 12.03.2017 01:21:03 |#3257259
      0biladel yani aklsjdaskljdaskl eyvallah aslkdaslş - iksartiye 04.04.2017 22:12:23 |#3197791
    18. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu referandumlara evet hayır seçeneğinin yanına ek olarak "huzur" seçeneği getirsinler yediniz bizi mk
    19. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      teröristte deseniz virüs de deseniz tercihimiz 'hayır'dan yana!
    20. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mevcut anayasanın çok kötü olduğu herkesçe hemfikir. 61 anayasasının dahi çok daha özgürlükçü bir anayasa olduğunu savunan bir hayli hukukçu var. sağ,sol,komünist,milliyetçi, dindar her kesim anayasanın değişmesi gerektiğinde hem fikir. en azından benim gördüğüm kadar. ancak ülke olarak böyle zor bir dönemde ( terör,bombalar,feto,fırat kalkan'ı,ekonomi..vs) böyle insanları ayrıştıracak köklü bir sistem değişikliğine gitmek ne kadar mantıklı tartışılır? bütün devlet büyüklerinin özellikle iktidarın ağzında aynı laf. 'birlik beraberlik'. bizi bölmeye çalışıyorlar bölünmeyelim bir olalım falan.. bizi bölmeye çalışıyorlar da bu referandum insanları bölmüyor mu? evet diyenler hayır diyenlere 'pkk da hayır diyor siz vatan hainisiniz' diyor, hayır diyenler evet diyenlere ' siz ülkenin geleceğini bir adamın eline bırakıyorsunuz siz vatan hainsiniz' diyor. meclis'te bile birbirinizi yediniz sokaktaki yansımaları nasıl olacak, bu kadar bomba patlarken yapacağınız mitinglerde güvenliği nasıl sağlayacaksınız, olası bir hayır da ekonominin durumu ne olacak diye düşünmeden edemiyor insan. cumhurbaşkanı da çıkmış hayırlıcılar feto ile aynı çizgide diyor. hadi ordan diyorum kendisine. neyse bu başka bir tartışma konusu. herkes kendisinin, ülkesinin geleceğini düşündüğü için evet ya da hayır diyor. halkı böylesine bölen bir anayasa değişikliği yerine, ülkesinin,devletinin, milletinin iyiğiliğini, bekasını düşünen hemen herkesin sahipleneceği, mitinglerin bayram havasında geçeceği, insanları kutuplaştırmadan, herkesi temsil eden bir anayasa yapılması taraftarıyım. referandumdan en az %70 oy aldığı taktirde kabul edilecek bir anayasa... insanları böyle ayrıştıracak bir anayasanın ülkeye zarardan başka bi şey katmayacağı çok açık. saygılar.
    21. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      sadece iyi taraflarının anlatıldığı sistem
    22. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kararsızım
    23. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      en son seçimde neler olmuş kim ne kadar oy almış kısaca hatırlayalım. akp %49,49 chp %25,31 mhp %11,90 hdp %10,76 saadet %0,68 bbp %0,54 diğer %1,32 evet vereceğini açıklayan parti liderleri: akp ve mhp hayır vereceğini açıklayan parti liderleri: chp hdp saadet ve bbp(üzeri kapalı da olsa) evet/hayır verecek parti lideri şeklinde belirtmemin sebebi en son seçimde bu partilere oy verip de referandumda partisinin desteklediği evet hayır propagandasına uymayacak partililer illaki olacaktır. en çok fire de mhp seçmeninde olacaktır. yapılan anketlerde mhp seçmeninin %65'lik kısmı hayır vereceğini %15'inin ise karasız olduğu ifade ediliyor. akp kanadında da %7 ila %10 arasında fire olacağını düşünüyorum. bu fire muhtemelen geçen seçimlerde akp'ye oy vermiş eğitim seviyesi yüksek kesim tarafında olacaktır. sebebi de halen neden evet verilmesi konusunda somut bir yaklaşım olmaması. fetöcüler ve teröristler hayır diyor o zaman biz evet demeliyiz diye bir yaklaşım mı olur, güldürmeyin adamı. chp seçmeninde fire olacağına inanmıyorum ama hdp seçmeninde kısmen de olsa bir fire olabilir. tayyip etkisi firenin olacağına neden mi bu kadar emin konuşuyorum 1 kasım 2015 seçiminde bizim evden akp'ye 2 oy mhp'ye 3 oy çıkmıştı. referandumda 4 hayır bir kararsız var. varın gerisini siz düşünün. şahsi kanaatim şu anda evet/hayır kafa kafaya gidiyor, hatta hayır bir adım önde. ama 16 nisan'a kadar neler olur bekleyip göreceğiz. (#1336029)
    24. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
    25. 11
      +
      -entiri.verilen_downvote
      halka seçim hakkı sunulup hayır diyenlerin fetöcü, pkklı ilan edilmesi nedir? sırf bu yakıştırmalar yüzünden bile hayır basılır.
    26. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayırlı bir referandum olmasını dilerim.
    27. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ülkenin zeka seviye sınavı. hayırlısı olsun diyelim
    28. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bende 25 nisan doğumlu olduğum için katılamıycam acı bir durum
    29. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      mhp'nin devlet bahçeli'nin son halini gören seçmeni ve meral akşener sevenler hayır verecek diye düşünüyorum. vaktinde fetullah gülen sevdalısı olup akp'ye oy veren o kesim de artık evet vermez büyük ihtimalle. hayır çıkacağını sanmıyorum ama içimde bir umut var nedense. gerçi çıksa da her halükarda yine bir referandum yine bir katakulle ile o başkanlık gelecek. durumumuz vahim.
      1abi yapma, bari sen yapma. nedir bu umutsuzluk allah aşkına? ilk defa ulusalcı-milliyetçi kesim bu kadar birlik içinde. :( - avarel 23.02.2017 18:51:37 |#3170028
      02002'den beri sindirmedikleri insan, ele geçirmedikleri kurum kalmadı. yakın bir zaman önce akp hakkında ileri geri konuşup hakaret eden adamlar bile şu anda partide başkan yardımcısı. neden döndüğü hala belli olmayan mhp'nin koltuğuna yapışmış adam ise bundan kısa bir süre önce başkanlık olamaz diyordu. umut nerede? - bokatapan 23.02.2017 20:48:40 |#3342070
      0yıllardır işim insan. işim araştırma sektörü. buraya gelen ev kadınlarını bir görseniz arkadaşlar ağlarsınız. yemin ederim size oturur ağlarsınız. bu insanlar insan yetiştiriyor. ve bu insanların yetiştireceği insanlar ağaçtan az fayda sağlar bu ülkeye. durum vahim. yıllardır da bunun için uğraşılıyor. emellerine varmalarına bir referandum kaldı maalesef. - bokatapan 23.02.2017 20:50:06 |#3342069
    30. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      açıkça söyleyeyim, hiçbir partiye mensup değilim. "hayır" diyeceğim. çünkü evet dememizi isteyenler seni bana, beni sana kırdıracak olanlar güzel kardeşim. bu durum artık parti meselesi değil, ülkemizin geleceği söz konusu. düşün, evlisin iki çocuklusun. kocana/karına evin bütün yetkilerini verebilir misin? hadi verdin diyelim, kocan/karın hiçbir sebep belirtmeden bir gecede seni boşamak istediğini söylese susup oturacak mısın? muhtemelen hayır diyeceksin, güzel kardeşim madem evinin geleceği için hayır diyorsun ülkenin geleceği için neden evet diyorsun? evin, ülkenden daha mı kıymetli? ülken olmazsa evin olur mu sanıyorsun? dediğim gibi, mesele parti meselesi değil, memleket meselesi. gel çıkalım meydanlara, ben x partisinden olayım, sen y partisinden ol çatır çatır savunalım ülkemizi. ülkemiz olmazsa, biz de olmayız. lütfen buna göre düşünüp oy ver güzel kardeşim. "benim naçiz bedenim elbet bir gün toprak olacaktr, fakat türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" diyen atanın kemiklerini sızlatma, lütfen.
    31. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      evet mi diyeceğim hayır mı diyeceğim bilmiyorum. neden evet/hayır kullanmalısınız diye açıklama yapabilen belki çok az. çay ocağında bir abi ile olan muhabbetimizde evet vereceğini ve sebebini açıkladı. "şu anki meclis/hükümet ile 1980'den beri kullandığımız anayasa değişmez. erdoğan kandırıldığını söylüyor. orası ayrı. ama yasama ve yürütmeyi elinde bulundurursa anayasada köklü değişiklikler yapabilir ve günümüz şartlarına uygun anayasa yapabilir." hukukçu değilim. anayasa maddelerini, günümüzde uygulanışını ve eksik/fazla yönlerini bilmiyorum. ama söylediği önerme mantıklı geldi bana. (bkz: bilemiyorum altan bilemiyorum)
      1mesaj atmamı istersen bilgi verebilirim yeni sistem hakkında - fahrenayt 11.03.2017 14:30:56 |#3252060
      0mümkünse evet. yormayacaksa sizi. - daddyisback 11.03.2017 14:31:30 |#3252068
      0bana da atar mısın @fahrenayt - bimucizeolsun 11.03.2017 15:21:00 |#3251660
    32. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bu gece yapılan mini referandumda hayır kazandı :d link edit: (bkz: oy ver lütfen)
    33. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      vatandaşın birbirini verdiği oya göre eleştirdiği referandum evet verirsen koyun hayır verirsen vatan hayinisin boş oy atarsan aptal gözüyle bakıyorlar oy kullanmayı düşünmüyorum dersen de vatani görevlerinden birisi bu nasıl yapmazsın diyorlar ulan oy benim ben millet kadar dert etmiyorum edit imla
    34. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ulan şu oy vermeyi düşünmediğim referandum diyen kesimi hiç anlamıyorum ileride bir gün çoluk cocuğunuz size ''tüm bunlar olurken milletin aklı nerdeydi anne/baba? '' diye sorsa cocuğada aynı şeyi söyleyebilicekmisiniz
      1peki çocukların bunu okursa "soru ekleri ayrı yazılmıyor muydu anne/babacığım" demeyecek mi? :) - florist 20.03.2017 17:51:09 |#2808264
    35. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      güncel anket sonuçları android telefonlar için buradan izlenebilen referandumdur.
      0kaç yazıyo indirmiyim şimdi - ziggy 21.03.2017 00:14:10 |#2859918
      0indir kardeşim indir :) - ambiguity 24.03.2017 00:37:41 |#2905243
    36. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
    37. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Avrasya Kamuoyu Arastirmalari Merkezi'nin (bkz: akam) bugün açıkladığı anket sonuçlarına göre; Hayır %55.5 evet %44.5 edit: partilere göre oranlar
      0akam hiç güvenilir bir kurum değil - bu bir yan hesap 24.03.2017 17:49:28 |#2783120
      0akam dediyse tam tersi olur aq :( - handuspara 24.03.2017 17:59:05 |#2786115
    38. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ef sa ne afsagsasfaf buna gülüyorum 10 dakikadır agsagsafss
      1arkadan vermeyen kalmasın sjjsn - darkwitch 24.03.2017 17:51:14 |#2783254
    39. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hayırlı olacak inşallah.
    40. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      uzun bir süre anket sektöründe yer aldım. anketör de oldum süpervizör de. bu tür siyasi anketler hane anketleridir ve hanelerde yapılması istenir anketörlerden. ve günümüzde insanların birbirine karşı güvensiz oluşu anketörin işini zorlaştırır. i̇stenildiği gibi her kesimde her ev ankete katılmaz hatta siyasi bir anket olduğu için bir de adamın yaşadığı lokasyonda siyasi bir anketi çoğu kimse yapmaz. anketörler de böyle durumlarda ya sokakta bulduklarına veya işyerlerine giderek anketleri doldururlar veyahut kendi kafalarından yapıp arkadaşlarının adını yazarak "kanka seni bi ankete yazdım şu lokasyonda yaptık anketi şu şu sorular vardı içinde evinde yaptık tamam mı unutma bak teyit için arıcaklar seni" şeklinde tembih çekerek doldururlar. sonuç olarak anket sektöründe çok fazla yalan dolan vardır. bu sonuçların çoğu da gerçeği yansıtmaz. he bi de bu ankete katilan sayısı max 1-2 bin desen bunları da sonuç ne yönde çıkmasını istiyorsan o yönde ki insanların olduğu lokasyonda yaptırırsan anketleri ohh miss gibi algı.
    41. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      video 36 saniye ancak nasıl bir seçmene hitap ediyor evet bir görelim. tık.
    42. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      medyanın tarafsız yargının bağımsız olmadığı yerde iktidarlar seçim kaybetmez. - cem toker
    43. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      avrupa'da yaşayan bir türk'üm. olayada uzak kaldım maalesef, ama burada yerel yönetimler "hayır" propagandası yapıyorlar. bu yerel yönetimler dediğim ise aşırı sağ ırkçı zihniyetteki insanlar, hatta türkiye düşmanları. bun nedenlerden dolayı "evet" vermeyi düşünüyorum.. ha tabi kafama takılan şu; bu avrupa'nın geneli neden "hayır" progpagandası yapıyorlar ? mantıklı bir nedeni olan var mı kararımı değiştirebilecek ? 2 arada 1 derede fikirlerim. ana yasa maddelerine bakınca yine kararsız kalıyorum..
      0avrupa ülkeleri ile olan ilişkiler danışıklı dövüş. onlar türklere kötü davrandıkları gerekçesiyle halklarından oy topluyor, hükümet ise avrupa bize kötü davranıyor bu gidişe dur demek için evet verin diyor. - daddyisback 26.03.2017 23:19:36 |#3038886
    44. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu gün bi evet platformuna gittim dedim ki ben kararsızım niye evet demem gerektiği konusunda bana bişeyler anlati misiniz. yarim saat konuştu ve hayır demem konusunda beni ikna etti. teşekkürler
    45. 8
      +
      -entiri.verilen_downvote
      anayasa profesörü sayın kemal gözler beyefendi han hazretleri şöyle diyor, yeni kitabı elveda anayasanın arkasında; "hükûmet sistemimizi baştan sona değiştiren bir anayasa değişikliği halkoylamasına sunuldu. 16 nisan’da oylayacağız. bu anayasa değişikliğini hazırlayanların türkiye’ye “başkanlık sistemi” getirmek iddiasıyla yola çıktıkları herkesin malûmu. ne var ki halkoylamasına sunulan sistemin başkanlık sistemiyle uzaktan yakından bir ilgisi yok. çünkü başkanlık sistemi bir kuvvetler ayrılığı sistemidir. başkanlık sisteminde yasama ve yürütme organları birbirinden bağımsız olarak seçilir ve birbirinden bağımsız olarak görevlerini sürdürürler. biri diğerinin görevine son veremez. oysa önerilen sistemde cumhurbaşkanı da, tbmm de, kendi seçimlerinin yenilenmesini göze almak kaydıyla diğerinin görevine son verebilmektedir. böyle bir sistemin “başkanlık sistemi” olduğunun söylenmesi muazzam bir yalandır. muhtemelen bu nedenle adalet ve kalkınma partisi, önerilen sistem için, çoğunlukla “cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” ibaresini kullanıyor. ne var ki, “cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” diye bir sistem, anayasa hukuku literatüründe şimdiye kadar duyulmuş bir sistem değildir ve eğer hukuk terimleriyle, dilsel simgeler değil, kurumlar kastediliyor ise böyle bir sistemin olması mantıken mümkün de değildir. yürütme organı, monist yapıdaysa, bu sisteme, ister “başkanlık sistemi”, ister “cumhurbaşkanlığı sistemi”, isterse “x sistemi” denilsin, değişen bir şey olmaz. türkiye’de önerilen hükûmet sistemine “cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” isminin verilmesi, bir kelime oyunundan, bir aldatmacadan başka bir şey değildir. türkiye’de önerilen sistem, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş, duyulmamış, bir "neverland hükûmet sistemi"dir. bu sistem, demokratik dünyada denenmemiş bir sistemdir; dolayısıyla sonuçlarının ne olacağı belli değildir. hükûmet sistemleri, anayasa hukuku biliminin verilerinden uzaklaşılarak, özgün modeller “kurgulanarak”, deneysel sistemler tasarlanarak düzenlenebilecek, tabir caiz ise, üzerinde kumar oynanabilecek bir şey değildir. bu alanda kumar, hürriyetin ve demokrasinin kaybıyla sonuçlanır. hiç olmazsa, bu "neverland sistemi"ni tasarlayanların, halka saygıları varsa, halk oylamasından önce, halkın karşısına çıkıp, açıkça ve dürüstçe, önerdikleri sistemin başkanlık sistemiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını, önerilen sistemin dünyada eşi benzeri görülmemiş yepyeni bir sistem olduğunu söylemeleri gerekir. halkın neye oy vereceğini bilmesi, halkın en doğal hakkıdır. yıllarca üniversitede anayasa hukuku dersi vermiş, anayasa hukuku alanında pek çok kitap ve makale yazmış, hayatını anayasa hukukuna adamış bir akademisyen olarak, bu anayasa değişikliği teklifini okumuş olmaktan dolayı derin bir üzüntü içindeyim. anayasa değişikliği kabul edilirse, artık “elveda kuvvetler ayrılığı”, “elveda anayasa” demekten başka söyleyecek bir söz kalmayacak.
    46. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      şu başlığın ilk yorumlarını okuyunca çok mutlu oluyosunuz. denemek serbest
    47. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      verdiğiniz oyu bilemem de sandıktan sonra doğum günümü kutlamazsanız çirkefleşirim...
    48. 9
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Cidden uzun bir yazı yazmak istiyorum artık. Maddelerle değil yönetimde tek başlılıktan bahsetmek istiyorum. Şimdi size anayasa değişikliğine dair maddeleri tek tek sunmadan onları ele almadan bir şey anlatmak istiyorum. Şimdi yazacağım bir kaç şeyin bende etkisi şudur: Hiç bir maddeyi okumadan bile anayasa değişikliği hakkında sağlam bir fikir oluşturabiliyor. Tabii değişikliklerin neler olacağını da okuyun elbette onları okumayın dediğim falan yok. Neyse konuya gelecek olursak ilk olarak bir şey hatırlatmak istiyorum. Gündem takibini ciddiye almayın. Çok ciddiyim gündem takibi hiç bir insanın işine yarayan bir şey değildir. Gündem insanları inşa etmek için dizayn edilmiş bir kurgudan ibarettir. Sebebi de çok basittir ve bizim iktidar bu sebebi ironik bir şekilde kendi lehleri için kullanır. "Algı operasyonu" Akp her türlü kriz ortamında bu kavramı öne sürer sıklıkla kullanır. İşlerin içinden çıkmak için savunma mekanizmaları algı operasyonu söylemiyle başlar. Ayrıca bazı olaylarda da haklıdır gerçekten de akp ve hükümet üzerine çeşitli algı operasyonları yapılır akp o zamanlarda öne sürdüğü bu bahanede haklı olabilir. Terör olayları gibi bazı sıkıntılı olay ve süreçlerde ciddi şekilde bir algı operasyonu güdülür. Akp bu konuda haklıdır. Ama akp seçmeninin görmediği ya da görmek istemediği durum şudur ki; algı operasyonu hiç bir zaman tek taraflı olmamıştır. Hatta bu yetkinlikte akp'nin eli her zaman daha güçlüdür. (bkz: alo fatih) Düşündüğümüz zaman Akp'nin 15 yılda ele geçirdiği medya, algı operasyonu için inanılmaz bir yapılanmadır. Gazete ve televizyon kanallarında Akp'nin a haber gibi doğrudan propaganda kanalları olduğu gibi onun dışında ciddi lobileri olan "tarafsız" kanalları da vardır. Bu açıdan baktığımız zaman medyada akp, diğer kurumlara nazaran çok ama çok güçlüdür. İşte akp seçmeninin kulak tıkadığı nokta budur. Bir algı operasyonu varsa eğer bunun en kral yapılandırıcı tarafı kesinlikle akp hükümeti ve Erdoğan'dır. İşte bu yüzden gündem takibini ciddiye almayın. Gündem insanların zihnini bok çukuruna sokmaktan başka hiç bir şeye yaramaz. Gündem medya gibi algı kontrolünün yapıldığı mecralarla sağlanır ve gündemi oluşturan medya güçlü bir şekilde akp tarafından totalde de tüm lobiler tarafından manipülasyon için kullanılır. Açık söylemek gerekirse çözüm süreci başladığı zaman inanılmaz umutluydum ben. İktidar 30 yıldır yapılmamış, denenmemiş olanı yapmak adına elini taşın altına koymuştu. Süreç istediğim gibi gelişmedi ama çözüm süreci yapılmasını istediğim bir girişimdi ama medyada bu öyle bir algıyla sunuldu ki türklük kavramlarına bile çok kolay dil uzatılabiliyor, ülkenin millet olma bilinci elinden alınmaya çalışılıyordu ve kimse de bundan rahatsız değildi. Hatta iş öyle ileri gitti ki medyanın algı operasyonlarıyla 40 yıllık terörist Barzani ülkede barış elçisi olarak ağırlanır olmuştu. Bu algı çok tehlikeliydi ve sonuçları ağır oldu ama bu tehlikeyi ön görememizin sebebi o günlerde medyanın yaptığı algı operasyonlarıydı. Şimdi ben anayasa değişikliği başlığında neden bu konuya değindim biraz da ondan bahsedeyim. Gündem üzerinden baktığımız zaman artık başkanlık sistemi söylemi o kadar da kullanılmaz oldu medyada. Bu kavram üzerinden bir algı operasyonu yapılıyordu. Halbuki zaten şu anki Erdoğan yönetim biçimi bile bir yerde fiili başkanlık sistemiyle birebir aynıydı. Hatta Tv'lere çıkan akpli şahıslar 2 yıl öncesine kadar bunu zaten söylüyorlar cumhurbaşkanımız fiili olarak başkanlık sistemi uyguluyor denilebiliyordu. Hatta tek bir yer altı kararıyla ülkenin başbakanını görevinden istifa ettirebiliyor, istediği şahsı başbakan ilan edebiliyordu Erdoğan. 2 başlı yönetim sistemini uygulatabilecek, yönetimde çatlak sesler çıkartabilecek ne kadar Akp'li vekil varsa hepsi kızağa alınmış akp tam biatçı bir kadroyla güçlendirilmişti bile. Ama şu an görüyoruz ki seçim çalışmalarında ısrarla başkanlık sistemi zikredilmiyor onun yerine manipüle edilerek cumhurbaşkanlığı sistemi, tük tipi başkanlık ve anayasa değişikliği zikrediliyor. Anayasa değişikliği söylemi ile zihinlerdeki darbe anayasasını değiştiriyoruz imajı getirilerek millet darbeci anayasayı değiştiriyor algısıyla zihinler etkileniyor. Halbuki 2010 referandumunda da darbe anayasını değiştiriyoruz demişlerdi zaten. Madem derdiniz darbeci anayasanın revize edilmesiydi millet bu imkanı bir kere tanıdı zaten bunun tekrar yapılıyor olması meselenin darbe anayasasıyla alakasının olmadığının en net örneğidir. Ama bununla bir manipülasyon yapılıyor. Neyse bu konuyu geçelim. Peki neden türk tipi başkanlık? Çünkü bu milletin toplumsal hafızasıyla bir manipülasyon denemesi yapılmaya çalışılıyor. Osmanlı'da ve önceki türk devletlerinde başkanlık sistemine benzer yönetimde tek seslilik var mıydı derseniz eeh evet yok diyemeyiz. Ama mesele türk tipi başkanlık algısıyla insanlara şunu yedirtebilmektir => Yanılmıyorsam Rte'nin 2013 konuşması bu. Erdoğan ne diyor bu konuşmasında? Osmanlıda federasyon yönetimi vardı. Osmanlı'da lazistan ve kürdistan eyaletleri vardı. Bunlar bizim tarihimiz. Eyvallah elbette tarihimiz. Şimdi bir dakika. Recep Tayyip Erdoğan'ın küresel bir proje adamı olduğu söylenir her zaman. Ehh neden olmasın taşlar gayet de yerine oturuyor bir yerde. Hele hele BOP eş başkanı olduğunu söyledikten sonra bu iddialar ciddi şekilde güç kazanmıştı. RTE'nin proje adamı olması komplo teorisidir ama RTE'nin en azından kendi projesinin fedaratif yönetim sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Ama gündem ısrarla bu durumun üzerini örtüyor. Asla ama asla federatif yönetim biçimi gibi bir söylem zikredilmiyor hiç bir yerde. Ama ben çok eminim eğer bu anayasa paketi seçimden geçerse çok yakın gelecekte başka bir referandum olacak ve bu seferde federatif yönetim için millet meclise gidecektir. Nereden mi biliyorum aha şu kısa videodan. => yıl daha 2004 Erdoğan daha çok yeni bir başkan olmasına rağmen başkanlık sisteminden bahsediyor ve ekliyor "ee şimdi zaten işi bir ucundan almayacaksın her şeyiyle ele alacaksın üstü şişhane altı kaval olmaz." Ne diyor Erdoğan? Başkanlık federasyon olmadan olmaz! Eee biz şimdilerin gündeminde neden bu işi işitmiyoruz. Neden kimse federasyondan bahsetmiyor? İşte Algı operasyonu dediğim tam olarak buydu. Ülkenin ulusal devlet yapısına doğrudan zarar verecek olan hatta özerklik gibi doğrudan bölünmelere yol açacak olan federatif sistem başkanlıktan sonraki ilk adım olmasına rağmen kimsecikler bunu dile getirmiyor. Ama Erdoğan kendisine Osmanlı'yı model alarak 1993-2002-2004-2013 yıllarında bunu sürekli zaten vurgulamıştı. Ama insanların zihinleri gündem ile öyle çok meşgul oluyor ki hafızamızı zorlamaya yeltenmeye vakit bile bulamıyoruz. Gündem insanların düşünmesini ve hatırlamasını zorlaştırıp suni sonuçlarla insanları dizayn eder ve meşgul eder. Akp yönetimi bunu çok iyi başarıyor. Şimdi Erdoğan ayrıca güçlü ülkelerin Federasyon korkusu yoktur, ABD bundan çekinmiyor Osmanlı çekinmedi biz niye çekinelim diyor. Buna inanan ciddi şekilde hak veren bir kalabalık da var. Yanlış!!! ABD'de bu durum işler. Çünkü ABD'yi birlikte tutan en önemli unsur güçlü bir devlet ihtiyacıdır. Ortak bir amaç vardır. İnsanlar federasyonlara bile bölünse her ABD vatandaşının ortak paydada buluştuğu bir şey vardır istisnasız olarak güçlü ABD hükümeti. Kolektif bir altyapı için ortak amaç gerekir, ortak bir ideal gerekir ABD için bu bir devlettir. Çünkü o topraklarda sıfırdan bir kültür inşa edildi. O topraklarda hiç bir etnik unsurun ezici bir üstünlüğü yoktu. italyanıyla, ingiliziyle, fransızıyla, portekizlisiyle topyekün bir ülke kuruldu ve her milletten insan için tek bir ortak gaye vardı o da devletti. Eğer orada kızıl derililer hala yaşıyor olsaydı o zaman görürdüm ben başkanlık sistemlerini de federatif yönetimlerini de. 50 yıldır o halkın tek bir sorunu var o da zenci sorunu. Ama bizde şu an onların zenci sorununun 2 katı gücünde 50 tane sorun var ve otoriter güç de o ülkeden kat be kat daha zayıf. Bu şartlarda federatif sistem zaten makul değil. Bir de Osmanlı'ya özenip federasyona ışık yakanlar var. Güzel kardeşim kazın ayağı öyle değil. Osmanlı'da da ortak ve güçlü bir payda vardı o da din birlikteliği. Dinsel unsurlar devleti sağlam bir şekilde bir arada tutuyordu. Ayrıca fransız ihtilali öncesi olmasıyla bir millet bilinci de dünyanın hiç bir yerinde yoktu. Zaten federatif Osmanlı fransız ihtilali ile en büyük darbeyi de almış oldu. Tutan Osmanlı federatif sistemi fransız ihtilali öncesine dayanan ve millet bilincinin olmadığı ama ortak payda olarak güçlü bir din bilincinin olduğu bir devletti. Bunların yanında da elbette çok ama çok güçlü bir devletti tıpkı şimdinin ABD'si gibi. Ya cidden gülüyorum ama başkanlık sisteminin ardından federasyonlar kurularak bütün ortadoğu'nun Aksaray'a bağlanacağına ve tüm ortadoğunun hamisi bir devlet yönetimi ve hilafetin olacağına inanan insanlar var. Gerçekten varlar. Olası bir 3. dünya savaşı için din bilinci altında türkiye tüm ortadoğuyu federasyonlarla kendine bağlayacak ve ortadoğuda sağlam bir ittifak kuracak diyenler var. O işler artık eskide kaldı. O yüzden ümmetçilik ve panislamizm teorilerini ciddiye almıyorum ben. Bugün ortadoğu'da insanlar birbirini kesiyorsa kendine müslüman diyen insanların öldürdüğü 100 insandan 90'ı yine müslümansa zibilyon tane mezhep varsa ve mezhepçilik kavgası hadsafhaya ulaşmışsa orada her hangi bir din bilinci yoktur artık geçin o işleri. Ortadoğu'da biz de dahil olmak üzere bütün fırkalardaki ayrılıklar çok şiddetli ayrılıklar oldu hep. Muhakkak kan dökülür, muhakkak şiddetli savaşlar verilir, insanlar birbirini ötekileştirir. Zaten bölünme de böyle olur. Uzlaşmazlıklar eğer masa başında daha tutarlı ve devlet bilinci ile çözülebiliyorsa kurduğun ittifak Avrupa birliği gibi olabilir. Oradaki uzlaşmazlıklar çoğu zaman birliğin ortak faydaları üzerine kurulur. Eğer anlaşmazlıkların çözüm yolu kan ile sağlanıyorsa o toplulukta ortak fayda amacı kalmamıştır. O toplum çoktan bölünmüştür bile. Ortak ideallerin kalmadığı bir toplumda federasyon şartları özerklik ve bölünmeyi getirir. Şii, sünni, alevi, vahabi, harici, türk, kürt, ermeni, laik, dindar, ve cemaatler... Hepsinin irili ufaklı lobileri vardır. Ortak paydaları hiç yoktur ve devletin bekasından önce devlet kurma ideali olan topluluklar da vardır, devletin bekasından önce devleti ele geçirme ideali olan topluluklar da vardır. 200 yıldır altı ısrarla oyulan türkiye ve ortadoğu topraklarının realist olarak hali böyledir. Etnik unsurlar vardır ve hepsinin öznel idealleri vardır. ve elle tutulur güçlü ortak paydamız yoktur. Ne millet açısından ne din açısından bizi birleştirecek tek bir unsur bile yok. Bu şartlar altında federatif sistem demek birbiriyle hiç bir koşulda anlaşamayan hiç bir ortak paydası olmayan grupları resmi olarak bölmek ve ülkeyi parçalamak demektir. Başkanlık sistemi de tıpkı Erdoğan'ın 13 yıl önce dediği gibi zorunlu olarak federasyonu gerektirir ve yakında o da tartışılacaktır. Hele şu türk tipi başkanlık seçimi bir geçsin sıra ona da gelecek onun için yapılacak olan manipülasyonlar da yapılacaktır. Sadece sırası gelmedi. 93 yılında ya da 2004 yılında da başkanlık için sıra gelmemişti. Ülke kaos ortamında olsa dahi sırayla kademe kademe atılan adımlar hep olmuştur, olacaktır. Bu anayasa fiili olarak otoriter bir rejim ortaya çıkartacaktır. Yönetimde 2 başlılık yerine tek başlılık olsun demek kolay sağladığı unsurlar otoriter rejimi sağlayacaktır ki onun için gidin maddeleri okuyun. Ben yönetim ağzından ziyade başkanlığın getirdiği yönetim sisteminden bahsediyorum bu durum ülkeyi kesinlikle bölünmeye götürecektir. Bir diğer algı kontrolü de referandumun torba yasa değişikliği şeklinde olmasıdır. İnsanlara cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanacak denilerek gösterilen maddeler ile manipülasyon yapılıyor. Baranba'nın twitter hesabında bir fotoğraf vardı çok yerindedir. Foto Her şeyi anlatan durumdur. Pakette iyi maddelerin olmasının zerre önemi yok. İnsan biraz sorar madem böyle, madem yetki kısıtlamasına gidiliyor neden bu işe giriliyor? Hem de RTE bu kadar ipleri tamamen ele almışken ne gereği vardı? Mesele yetki değil de o yüzden gereği vardı işte. Mesele tümden yönetim şeklinin değiştirilmesi için atılan adımlardan bir tanesi olmasıydı. Bu yüzden RTE'ye proje lider deniliyor olabilir ama komplo teorilerine girip işin cıvkını çıkarmak istemiyorum. Ama kesin olan bir şey var 20 yıldır Erdoğan'ın aklında olan 4 şey vardır. Başkanlık Federasyon yönetimi Şeriat Hilafet Parlamenter sistemin kötü olduğunu ben de söyleyebilirim, demokrasinin kötü olduğunu ben de söylebilirim. Ama birbirini bu kadar çok sevmeyen ve güçlü hiç bir ortak paydası olmayan etnik unsurları tamamen mezhepçilikle paramparça olmuş bir din adı altında toplamak için adımlar atmak buna uğraş vermek ya hainliktir, ya delilik. Bunu sistematik bir yönetim şekli haline getirmek ise en basitinden bu toprakların yönetim hakkını tek elde toplamak, denetimden uzak tutmak ve en önemli denetim mekanizması olarak da millete bırakmaktır. Oysa millete bırakmak demek, seçim demektir. Ülke kaderini seçimle belirlemek demektir. Seçim ise manipülasyona her zaman kolay kanılan bir mekanizmadır. Bu dünya 33'de %90 oy alan hitleri de gördü %92 oy alan kenan evren'i de gördü, kaddafi'yi de gördü, esed'i de mübarek'i de gördü. Onları oraya kimler getirdi kimler indirdi bilemeyeceğim artık. Bazı önemli unsurlar vardır, bazı kritik kararlar vardır, son derece küresel ve hayati poziyonlar vardır. Böylesi durumlar; ne konya'lı bakkal mehmet'e ne ağrılı çoban Ali'ye ne de İzmir'li Ayşe teyzeye bırakılmaz. Arabaların üzerine hoparlör koyarak anlatılacak kararlar değildir. Seçimlerin kaderine bırakılmaz. Öptüm seni sabırla okuyan güzel yazar. İdare edersin artık beni affola :)) Edit: 2008 referandumu yazmışım düzelttim 2010 referandumundan bahsediyorum. Karadenizli'ye teşekkür. :)
      0öptüm seni sabırla okuyan güzel yazar. i̇dare edersin artık beni affola :)). kısmını okudum sadece moruk. sıkıntı olur mu? - lumberjack 28.03.2017 01:59:03 |#3185571
      0bir yere katılmıyorum, erdoğan şeriat istemiyor fikrimce - mrniceguy 28.03.2017 02:04:46 |#3185218
      1hilafet istiyorsa şeriatı istemese de sağlamak zorundadır. başka türlü ortadoğu'da söz hakkı sağlayamaz. bugün islam dünyasında laik devletin diyanet işleri çok ama çok az ciddiye alınır. mevcut uygulanana şeriat olmasa bile devletin dini islamdır şeklinde bir ibare getirilebilir. yani olmaz da en azından planı bu yönde olabilir. - devriksekiz 28.03.2017 02:07:59 |#3186186
      butun yorumlari goster (9)
    49. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kafana takma seni siken elbet başını kor bir yastığa.
    50. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      siyaset kadar hayatımda lanet bir şey görmedim ben. siyasetçilerin hegemonyası yüzünden insanların birbirini kırması çok üzücü. i̇nanın artık seçim muhabbeti o kadar sıktı ki. evet veya hayır diyenlerin elinde hep aynı argümanlar, sözlüğe girsem aynı tatava (istisnalar var), sosyal medya papağan cenneti birisi ortaya bir şey atıyor sonra herkes aynı şeyi ciyaklıyor. i̇ki tarafında birbirine yaptığı algı aynı. hayır diyen için evetci sığ, yobaz, cahil cuhela bir birey iken kendisini donanımlı birikimli görmeleri çok gülünç hakeza evet diyen taraf içinde aynı argumanlar. amcam, teyzem, abim, ablam, dostum anla artık herkesin kendine göre doğrusu vardır. i̇nsanları bu şekilde katagorize etmek sence ne denli doğru.. --- spoiler --- başımdan geçen olayı anlatayım geçen gün cs atıyorum. takıma bir türk geldi iyi güzel oynuyoruz. + kardeşim seçimde kime oy vericeksin(bak bak sanki belediye seçimleri aq) adamla teke tek kalınca cevap vermedim dikkatimi dağılmasın diye bu bana sayıyor hala işte bir apartmanda yaşıyorsun apartman yöneticisine tapuyu verir misin hebele hübelesi yaparken öldüm aq. - aminakodugumun salağı sus bi senin yüzünden oldum zaten ayrıca facebook argumanları ile gelme bana dedim blockladım iti. --- spoiler ---
    /